Wybór właściwej patelni pozostaje najistotniejszym celem dla gospodyni domowej. Sugestie sklepów online prześcigają się w sporządzaniu raz za razem następnych potrzeb klientów. W wielu przypadkach z trudem da się odszukać coś w gęstwinie artykułów. Poniektóre definicje pozostają dla typowych konsumentów niezrozumiałe. Mając do wyboru, tradycyjna patelnia, czy patelnia chińska, niemało z nas roztrząsa jaka istnieje różnica pomiędzy istniejącymi produktami.

Najlepsze chińskie woki nie mają żadnej powłoki zabezpieczającej. Warstwa teflonu w trakcie intensywnego użytkowania podlega wycieraniu, poprzez co wnikają do dań wrogie substancje. Oryginalne woki wykute są z węglowej stali. Taki wok daje możliwość otrzymania nadzwyczajnych efektów kucharskich. Obowiązkowym jednak jest pamiętać, w jaki sposób obchodzić się z wokiem przed pierwszym użyciem. Dla woka wykonanego ze stali węglowej koniecznym staje się wypalenie. Na skutek tego wok sam kreuje specjalną osłonę węglową, za sprawą której składniki nie przylegają do woka.

Pochodzące z Chin woki są raczej toporne. Z reguły produkowane są z węglowej stali. Sprzedawane w marketach podróbki nie zamienią chińskiego woka. Kluczowe znaczenie bowiem pełni w czasie gotowania smakołyków chińskich temperatura. Najwyższa temperatura występuje blisko dna, tymczasem znacznie niższa na krawędziach.

Powłoka węglowa ogranicza przytwierdzanie przysmaków. Co ważniejsze ulega ona umacnianiu, a także odświeżaniu w trakcie pracy. Dla produktów nieoryginalnych z blachy, każdorazowe zadrapanie woka wyklucza ją z późniejszego użytku. Warto zatem zainwestować i zakupić prawdziwy wok chiński.

Nie trzeba bywać w znakomitych restauracji, aby skosztować dalekowschodnich potraw. Identyczny wynik można osiągnąć przy użyciu chińskiego woka. Nie potrzebne są do tego specyficzne umiejętności kucharskie. Chińskie woki stosuje się w większości wypadków do łatwego przyrządzania egzotycznych potraw. Dość wysoka temperatura podczas przygotowania azjatyckich smakołyków pozwala na stosunkowo szybkie sporządzenie ekskluzywnego przysmaku. Patelnie chińskie można zastosować także do innych celów. Nadzwyczajnie zachowuje się w czasie smażenia na głębokim tłuszczu, czy w trakcie pitraszenia parowego. Mięsa pichcone w wokach pozostają smakowite oraz motywują do posiłku.

Potrawy przyrządzone za pośrednictwem ręcznie kutego woka zostają bardzo wonne i co więcej smaczne. Rezultat taki zdobywa się za pomocą błyskawicznego gotowania beztłuszczowego. Za każdym razem po użyciu trzeba dobrze zabezpieczyć produkt. Zwykłe polerowanie woka może jej tylko i jedynie zaszkodzić. Płyny czyszczące mają negatywny wpływ na warstwę węglową patelni wok. Analogicznie oddziaływają ściereczki z drutem. Wok chiński powinno się myć tylko samą wodą Z wykorzystaniem delikatnych ściereczek. Po umyciujak również i wysuszeniu warto natrzeć patelnię chińską odrobiną oleju do woka i odłożyć do szuflady. W wyniku tego chroniony przedmiot posłuży nam przez lata.

Patelnie wok od niepamiętnych czasów stosowane są w krajach dalekiego wschodu. Smakołyki przyrządzone z ich pomocą pozostają różnorodne w smaku jak i jedyne w swoim rodzaju. Tradycyjna chińska patelnia wizerunkiem przypomina wypukłą misę. Ma niewielkie dno, a także ukośne, spadziste krawędzie. Z pewnością da się stosować taką patelnię na wszystkich rodzajach kuchenek. Czasami potrzeba dokupić specyficzne reduktory. Niezwykła struktura chińskich patelni gwarantuje wykonanie posiłków błyskawicznie, a także zupełnie bez tłuszczu. Dość wysoka temperatura smażenia limituje okres czasu niezbędny na wykonanie posiłku. Ze względu na to dania zachowują wszelkie składniki odżywcze. Typowe patelnie zaręczą otrzymania spodziewanego efektu.

Ta strona została znaleziona dzięki :

  • chiska patelnia
---------------------------