Każda osoba interesująca się kulinariami wie, że pizza składa się z cienkiego drożdżowego placka, sosu pomidorowego, sera, oraz dodatków. Istnieją różne rodzaje pizzy. Lubimy jeść pizzę, bo nam smakuje. Każda dobra pizza nie jest zła. Najważniejszą rzeczą jest dobre przygotowanie i wyrobienie ciasta na placek do pizzy. Dobrze wyrobione i upieczone ciasto jest cienkie, chrupkie, ale nie twarde, lecz kruche. Ciasto na pizzę wyrabiać należy ręcznie bez użycia sprzętów kuchennych. Niewskazane więc jest używanie miksera i wałka.

Od ponad stu lat pizza robi na świecie ogromną furorę. Jest chętnie konsumowana przez ludzi na całym świecie, którzy mają do wyboru wiele rodzajów pizzy. Każdy rodzaj posiada inne dodatki. Mogą być nimi pieczarki, kiełbasa, pieczone mięso, owoce morza, warzywa, zioła, a nawet owoce. Tylko dwa składniki oprócz ciasta są niezmienne i konieczne, aby powstała pizza. Jest to sos pomidorowy i ser. Najbardziej popularna we Włoszech, a nawet poza granicami jest pizza neapolitańska i pizza margherita.

Pizza to tradycyjne włoskie danie, które stało się popularne na całym świecie. Początkowo prosty placek drożdżowy z sosem pomidorowym z czasem zyskiwał coraz to inne oblicza. Służył także jako czyściciel spiżarki, coś na wzór gulaszu, gdzie wrzuca się wszystko, co powoli staje się nieprzydatne do spożycia. Na świecie istnieje wiele rodzajów pizzy, wspominając choćby najprostszą czyli margherita po capricciosa, pepperoni, salame, frutti di mare, prosciutto, tuna czy też bolognese lub neapolitańska. Pizza neapolitańska zawiera pomidory, ser mozzarella, oliwę, bazylię. Pizza Margherita również zawiera sos pomidorowy, pomidory, ser mozzarella, czosnek, oliwę, oregano. Wymienić trzeba też wzbudzającą spore emocje pizzę hawajską z ananasem.

Ciasto na pizze – fundament pizzy

Jakąkolwiek pizzę byśmy nie chcieli przyrządzić, jej podstawą jest ciasto. To ono jest fundamentem pizzy i to właśnie od ciasta zależy jaka pyszna pizza nam wyjdzie. Bo to nie jest ważne jakie składniki damy na pizzę, zawsze wybieramy i tak ulubione lub te, które mamy pod ręką. Sekret tkwi właśnie w cieście.

Ciasto na pizzę kwestia smaku, ale według największej grupy ludzi powinno być cienkie. Powinno być także aksamitne a w konsystencji sztywne, powinno utrzymywać cała zawartość pizzy a nie zginać się i spływać razem ze składnikami. Powinno być lekko słone i pod żadnym pozorem nie powinno być słodkie. Takie właśnie ciasto wymaga pracy i czasu, ale efekt powinien zadowolić każdego smakosza.

Jak zrobić ciasto na pizzę? Zacznijmy od dobrej jakości mąki. Mąka powinna być pszenna i przesiana. Na dużą pizzę (cała blacha w piekarniku) potrzebujemy około 250g mąki pszennej. Do tego łyżeczka soli, pół łyżki cukru (dla drożdży), łyżka oliwy i 3/4 szklanki ciepłej wody oraz oczywiście drożdże. Przepis na ciasto na pizzę jest banalnie prosty. Do letniej wody dodajemy drożdże (około 25g żywych drożdży) i pół łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn mieszamy z mąką i solą i ugniatamy dokładnie. Pod koniec ugniatania dodajemy łyżkę oliwy. Po tym czasie (około 15 minut ugniatania) ciasto odstawiamy na 60 minut aż wyrośnie.

Po tym jak ciasto wyrośnie ugniatamy je dokładnie aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które znajdują się w cieście po tym jak drożdże zaczęły pracę. Ciasto ugniatamy 10min i rozkładamy na blasze do pieczenia. Ciasto należy rozciągać a nie wałkować, aby zachować strukturę ciasta. To ciężki proces gdyż elastyczne ciasto nie daje się tak łatwo formować i wraca do pierwotnego kształtu. Po tym wszystkim możemy posmarować ciasto sosem pomidorowym i wyłożyć ulubione składniki. Ja osobiście przed smarowaniem sosem zaklejam w brzegach ser. Ciasto pieczemy około 10 minut w temperaturze 250C. Przepis taki jak ten znajduje się na blogu kulinarnym prostepesto.pl – zachęcam do poczytania.

Ta strona została znaleziona dzięki :

  • gory z plaskowyzem nazca
  • grubiutki szczurek
  • samica szczura